Урок по родолюбие

       Родолюбието е любов. Обич към род и родина, към всичко което ни заобикаля. През тази учебна година голяма част от дейностите, които правим следобед, са свързани с родолюбието – „С България в сърцето“. Избрах тази тема, защото смятам, че е важно учениците да знаят нашите корени и всичко, с което се гордеем – уникална природа, национални забележителности, българския фолклор и т.н.. Имаме си специален празник в календара, в който отдаваме почит на българските просветители, книжовници, революционери - Денят на народните будители.

   Учениците не трябва просто да знаят, а да чувстват, да мислят и изказват мнение, за това им предложих да се потопим в онова далечно време и да „влезем в кожата“ на избран народен будител. Всички трябваше внимателно да слушаме разказите, за да познаем националните герои. Те споделиха интересни факти за живота и делото на великите българи. В зависимост от избраната роля, някои от учениците бяха с народни носии, други донесоха специални аксесоари, /мустаци, бради, корони/ които ги доближиха до желаната личност. Атмосферата в класната стая беше различна. Националните ни герои оживяваха пред очите ни – Левски, Ботев, Вазов, Любен Каравелов, Райна Княгиня и др.

                    Учениците получиха незабравим урок по родолюбие. Споделиха, че са изпитали  чувство на национална гордост и                    любов. Това ми дава вяра и кураж, че ще се съхрани българската духовност.

                      С огромна благодарност към  учениците и техните родители! 

 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Децата - слънца на звездно пътешествие

Да спрем измението на климата, да стартираме климат на промяната

Добра практика, свързана със Световния ден на потребителите